Informații pentru pacienți
Ați fost îndreptaţi pentru o scanare prin rezonanță magnetică (RMN). Aceasta este o metodă de diagnostic complexă, dar sigură și eficientă, care nu implică radiații ionizante și introducerea de substanțe radioactive. Baza pentru imaginile RMN este un câmp magnetic și impulsuri de frecvență radio. În timpul examinării, pacientul este plasat în tunelul tomografului. De obicei, diametrul tunelului este de 70-80 cm. Tunelul este deschis de ambele părți. Ventilația și iluminatul sunt proiectate pentru confortul maxim al pacientului în timpul examinării.
RMN vă permite să obțineți imagini clare ale organelor interne, ajută la stabilirea unui diagnostic și la prescrierea tratamentului corect. O trimitere pentru un RMN nu înseamnă neapărat că aveți o afecțiune – medicul dumneavoastră ar putea dori să vă verifice starea de sănătate.
Posibilități și avantaje ale metodei RMN
RMN este una dintre cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea bolilor creierului și măduvei spinării, coloanei vertebrale, articulațiilor, organelor abdominale (cu excepția stomacului și intestinelor) și a bazinului mic, precum și a inimii și vaselor de sânge. RMN este cel mai des folosit ca metodă de precizare a diagnosticelor.
Principalele avantaje ale RMN sunt contrastul ridicat al țesuturilor moi (care permite obținerea de imagini de înaltă calitate ale diferitelor țesuturi moi fără introducerea unui agent de contrast), precum și absența expunerii la radiații.
Contraindicații la RMN
Contraindicațiile absolute pentru RMN sunt prezența unui stimulator cardiac (stimulator cardiac artificial, cardioverter, stimulator cardiac) sau a altor dispositive,implantate, precum și prezența metalului în apropierea creierului sau a ochiului.
În alte cazuri, de regulă, se pot efectua cercetări. Cu toate acestea, asigurați-vă că spuneți medicului sau asistentei dumneavoastră următoarele informații despre dvs. înainte de a începe procedura:
- Aveți stimulatoare cardiace artificiale, valve de inimă protetice, articulații artificiale, aparate dentare, filtre sau orice alt dispozitiv medical din metal în corpul dumneavoastră?
- Ați efectuat anterior operații pe creier, inimă sau alte organe?
- Aveți în corpul vostru obiecte metalice nemedicale?
- Suferiţi de epilepsie, convulsii, v-ați pierdut vreodată cunoștința?
- Dacă sunteți gravidă, spuneți medicului dumneavoastră înainte de investigaţie.
Recomandări
Este necesar să vă programați în prealabil pentru această investigaţie. De obicei, nu este necesară o pregătire specială pentru studiu, nu există restricții privind consumul de alimente.
Excepție fac studiile RMN abdominale cu colangiografie MR (trebuie efectuate pe stomacul gol – nu mâncați cel puțin 4 ore înainte de studiu) și RMN ale organelor bazinului mic (este mai bine să efectuați cu o vezică plină – trebuie să beți mai multe pahare de lichid înainte de studiu). Înainte de un RMN al organelor cavității abdominale, precum și orice investigaţiei cu administrare intravenoasă a unui agent de contrast, o masă abundentă nu este de dorit, deși un mic dejun ușor sau un prânz nu va afecta.
Cum este examenul
Înainte de examinare, vă rugăm să scoateți și să lăsați în locul specificat toate articolele și părțile de îmbrăcăminte care conțin metal (cârlige, nasturi, nasturi, fermoare, catarame etc.). Scoateți din buzunare toate obiectele metalice (chei, monede etc.), suporturile magnetice (casete, dischete, carduri de credit). Îndepărtați bijuteriile metalice, ceasurile. Dacă aveți machiaj cu particule de metal, spălați-l. Dinții metalici nu afectează în mod semnificativ calitatea imaginii.
Veți fi invitat în camera RMN. Vi se va cere să vă întindeți pe o masă și așezați-vă într-o conductă mare (tunel cu magnet). Pe parcursul întregii examinări, medicul vă va monitoriza cu o cameră video.
Poate că pe parcursul procedurii va fi nevoie de introducerea unui agent de contrast. Acest lucru este necesar pentru a „evidenția” mai bine domeniile de interes pentru medic. Agenții de contrast la RMN se administrează intravenos într-un volum de 5-20 ml. De obicei, această procedură nu este însoțită de disconfort sau reacții adverse.
Sarcina dvs. principală este să rămâneți nemișcat pe tot parcursul studiului (durata acestuia este de obicei de 20-30 de minute). De aceasta depinde calitatea imaginilor rezultate.
În timpul procedurii, se va auzi un sunet ritmic puternic de diferite tonuri și niveluri. Acest lucru se datorează funcționării normale a dispozitivului.
După încheierea investigaţiei primiţi rezultatul timp de 30-40 minute.