TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂ

Tomografia computerizată este o metodă de diagnosticare strat cu strat a unui organism pe baza radiațiilor cu raze X.  Tomografele computerizate moderne sunt scanări CT multislice.  Acestea permit obținerea de imagini cu rezoluție spațială ridicată într-o perioadă scurtă de timp.  Scanarea CT durează câteva minute.  Dacă studiul se efectuează cu administrarea intravenoasă a unui agent de contrast, atunci tomografia poate fi repetată de mai multe ori.

În timpul unei scanări CT, pacientul este expus expunerii la radiații.  Acesta este motivul pentru care necesitatea fiecărui sondaj trebuie justificată strict.  Cu toate acestea, doza de radiații pe care pacientul o primește pentru studiu este clar controlată folosind echipamentul tomograf și este destul de mică.  Nu ar trebui să vă așteptați la niciun rău de la ea.

Caracteristici și beneficii ale CT

CT astăzi este metoda principală pentru diagnosticarea multor boli ale creierului, coloanei vertebrale, plămânilor și mediastinului, ficatului, rinichilor, pancreasului, glandelor suprarenale, aortei și arterei pulmonare, inimii și altor organe.  CT poate fi utilizat atât ca metodă de diagnostic primar, cât și ca tehnică de clarificare, atunci când s-a făcut deja un diagnostic preliminar folosind ultrasunete sau examen clinic.

CT este cea mai bună metodă pentru diagnosticarea bolilor plămânilor și oaselor scheletului.  Odată cu introducerea unui agent de contrast, CT vă permite să obțineți imagini tridimensionale de înaltă calitate ale vaselor de sânge și ale inimii, inclusiv artere coronare și șunturi aortocoronare.  Pentru efectuarea acestor studii, spitalizarea și introducerea unui cateter în vasele inimii nu sunt necesare.

Contraindicații la CT

Nu există contraindicații absolute pentru CT.  Metoda poate fi efectuată pe un pacient în orice stare (chiar și cu ventilație mecanică).  

Posibilitatea administrării intravenoase a substanțelor de contrast care conțin iod este discutată separat.  Introducerea contrastului în multe cazuri crește semnificativ cantitatea de informații primite.  Cu toate acestea, datorită posibilului efect alergic al medicamentului la unii pacienți, fiecare administrare trebuie justificată.  Dacă este necesar, se iau măsuri antialergice înainte de introducerea unui agent de contrast.

Recomandări

Este necesar să vă programați în prealabil pentru examinarea CT.

Tomografia computerizată se face uneori cu substanțe de contrast intravenoase.  Toate studiile de contrast trebuie efectuate pe stomacul gol.  În acest caz, trebuie să vă abțineți să mâncați cu cel puțin 3 ore înainte de examinare.

CT-ul abdomenului se face adesea cu bucle intestinale contrastante.  În acest caz, înainte de examinare, vi se va da un lichid de băut cu un agent de contrast diluat în el.

Cum este examenul

O scanare CT, de regulă, nu vă va lua mult timp.  În timpul examinării, pacientul trebuie să se întindă pe o masă specială care se va deplasa spre cadrul tomografului.  Spre deosebire de RMN, deschiderea porticului unui scaner CT este largă, lăsând suficient spațiu liber în jur.  Nu există cazuri de claustrofobie pe CT.

Poate că pe parcursul studiului va fi nevoie de introducerea unui agent de contrast.  Acest lucru este necesar pentru a „evidenția” mai bine domeniile de interes pentru medic.  Mediile de contrast CT sunt compuși de iod care se injectează intravenos folosind o seringă automată.  Dacă aveți alergie sau intoleranță la preparatele cu iod, asigurați-vă că informați medicul și radiologul despre aceasta.

După încheierea investigaţiei primiţi rezultatele timp de 30-40 de minute.