Ce se ascunde după această mască? E atât de periculos pa cât de neplăcut? Să ne învăţăm a trăi cu aceste simptome sau să luptăm în continuare împotriva lor? Cu medicamente, psihoterapie?
Acestea şi multe alte întrebări apar atunci când brusc sau treptat viaţa pare că se răstoarnă în urma unor tulburări de sănătate, numite vegetative. Palpitaţii cardiace, frisoane, fierbinţeli sau friguri, amorţeală în membre, senzaţii de sufocare, nod în gât , nelinişte, senzaţii de pierdere iminentă a conştiinţei, ameţeli, greaţă, înţepături în regiunea cordului, dureri de cap, variaţii ale tensiunii arteriale,… — diversitatea simptomelor şi disconfortul adus de ele sperie, provocând panică de moarte. Până soseşte Asistenţa Medicală de Urgenţă fobiile celor afectaţi şi a persoanelor apropiate cresc, ineficienţa tratamentului de
scurtă durată descurajează, stresul legat de neînţelegerea acestor simptome le agravează şi mai mult, apoi se începe un lung drum către policlinici şi specialişti din diverse domenii ( în dependenţă de care simptome prevalează) Să nu ne lăsăm închişi în acest cerc vicios, să fim atenţi la reacţiile organismului nostru şi la explicaţiile medicului.
Cum vă pare schema? Simplă? Ar fi, dacă n-ar fi atât de complicate şi geniale aceste legături! Şi câte taine ascund!
Sistemul nervos vegetativ e o parte componentă a sistemului nervos central, implicând diferite nivele :
lobii frontali şi temporali, dispozitivul limbic, formaţia reticulată, hipotalamusul, centrii segmentari trunchiulari sau spinali, ganglionii vegetativi cu fibrele vegetative. O importanţă deosebită o are hipotalamusul – «această zonă arhaică de la baza craniului, ce o poţi acoperi cu pulpa degetului, unde se ascund resorturile esenţiale ale vieţii instinctive, afective, pe care omul se stăruie să le acopere cu o manta din cortex».
Sistemul nervos vegetativ cu cele două componente ale sale , simpatic şi parasimpatic, coordonează toate funcţiile care nu necesită un control conştient, dar care sunt funcţii vitale, cum ar fi respiraţia, ritmul cardiac, presiunea sanguină, digestia, procesul de schimburi între organism şi mediu, etc.
Împreună cu sistemul endocrin participă la termoreglare, reglarea metabolismului glucidic, lipidic, somnului , comportamentului afectiv –emotional Simpaticul creşte catabolismul si stimulează organele amintite, parasimpaticul stimulează anabolismul, deci scade excitaţia, stimularea , favorizând relaxarea.
S-ar putea spune si ca cele două componente sunt la polul opus prin faptul ca Simpaticul este sistemul nervos de stimulare, deci de uzură, pe când Parasimpaticul este sistemul nervos axat pe procesul de refacere, de odihnă, de regenerare a organismului.
Disfuncţia vegetativă este tulburarea, ruperea acestui echilibru la unul dintre nivelele implicate, ce duce la apariţia multor simptome foarte neplăcute.
Împreună cu medicul D-voastră, după un control riguros, se stabileşte cauza, nivelul acestei disfuncţii, (urmarea unor traume, neuroinfecţii, altor boli interne, psihogena, ereditară,…) apoi se incepe tratamentul , adăugând şi preparate vegetotrofe, care regulează aceste reacţii vegetative. Desigur, învăţând permanent a gândi pozitiv.