DIAGNOSTIC ULTRASUNET

Examinarea cu ultrasunete (SUA) este o metodă de examinare a organelor și țesuturilor interne bazată pe analiza diferențelor în reflectarea vibrațiilor cu ultrasunete din structuri de diferite densități.

Scopul oricărei cercetări este de a ajuta medicul curant și pacientul să înțeleagă problema care îl face să caute ajutor.  Prin urmare, ultrasunetele din clinica noastră sunt subordonate chiar acestei sarcini.  Vom ajuta să ghidăm pacientul și medicul curant în alegerea tehnicii adecvate pentru examinare, vom explica algoritmul de căutare a diagnosticului și vom oferi sfaturi cu privire la studiul efectuat, vom recomanda metodele de cercetare suplimentare necesare sau pur și simplu liniștim pacientul.

Avantajele ultrasunetelor la Centrul de terapie laser INCOMED

  • Profesionalism la nivel înalt al medicilor care lucrează în clinica noastră.  Stimularea dominantă în munca noastră este interesul nostru pentru afacerea pe care o desfășurăm.
  • Orientarea către pacient – punem interesele pacientului pe primul loc.
  • În caz de situații de diagnostic dificile, prezentăm datele cercetării la consulium cu participarea specialiștilor de categoria superioară în diagnosticul cu ultrasunete.
  • Dacă este necesar să repetați examenul pentru a clarifica diagnosticul, vă oferim întotdeauna să îl treceți gratuit.
  • Volumul de cercetare este determinat doar de necesitatea și beneficiile pentru pacient și nu de dorința de a obține mai mulți bani de la el.
  • În munca noastră, urmăm liniile directoare și criteriile de diagnostic acceptate în lumea dezvoltată.
  • Lucrăm la echipamente de clasă expertă, care, combinate cu calificările specialiștilor, ne permit să obținem cea mai înaltă calitate a cercetării.

Principalele moduri de diagnosticare cu ultrasunete

În aparatele ultrasunete moderne, există mai multe moduri de ultrasunete, fiecare dintre ele servind scopuri specifice.  Din punct de vedere istoric, primul mod utilizat în examinarea cu ultrasunete este modul M (din mișcarea engleză).  În acest mod, se efectuează măsurători unidimensionale, cel mai adesea mișcarea diferitelor părți ale organului, întinse în timp.  Modul M este utilizat în ecocardiografie pentru a evalua mișcarea broșurilor valvei mitrale și aortice, pentru a măsura grosimea peretelui și dimensiunea cavităților inimii.  În prezent, modul M este utilizat doar pentru o evaluare superficială a structurilor inimii în timpul examinărilor de masă, când există o lipsă de timp.

Modul B (din luminozitatea engleză) este cel mai comun mod cu ultrasunete.  Imaginea în mod B are două dimensiuni, adică  se află în același plan. Pentru a obține a treia dimensiune, este necesar să schimbați planul de scanare. De fapt, modul B este binecunoscuta scanare cu ultrasunete alb-negru.

Efectul Doppler este utilizat pentru a vizualiza vasele de sânge.  Termenul „Doppler vascular” a devenit răspândit.  Cu această metodă cu ultrasunete, undele ultrasonice sunt reflectate de particulele de sânge în mișcare și își schimbă frecvența.  Schimbarea frecvenței este înregistrată de un aparat cu ultrasunete, procesată și afișată pe ecran fie sub forma unei imagini color (codare Doppler color), fie sub forma unui grafic spectral (Doppler spectral).  La rândul său, codificarea Doppler spectral este subdivizată în Doppler pulsat și Doppler cu undă constantă.

Dopplerul pulsului este limitat la viteza la care este perceput fluxul sanguin.  Dopplerul cu undă DC este utilizat pentru a înregistra fluxurile sanguine de mare viteză (cu stenoză de artere și valve).  Modul de funcționare a ultrasunetelor, în care se obțin simultan o imagine alb-negru și o imagine Doppler color, se numește scanare duplex.  Când se lucrează simultan în modurile B, Doppler color și Doppler pulsat, studiul se numește triplex.

Un mod cu ultrasunete relativ nou – reconstrucție 3D.  Reconstrucția 3D este o prelucrare digitală a unei multitudini de imagini bidimensionale în diferite planuri, în urma căreia este construit un model static tridimensional al structurii studiate.  Dezvoltarea ulterioară a tehnologiei 3D a dus la crearea modului 4d.  În acest mod 3D, reconstrucția se efectuează în timp real folosind un senzor special.

Examenarea cu ultrasunete este nocivă?

Această întrebare este îngrijorătoare pentru mulți oameni.  Astăzi putem sigur să spunem că ultrasunetele nu dăunează corpului uman.  De la începutul utilizării pe scară largă a ultrasunetelor în diagnostic, nu există rapoarte în literatura științifică occidentală despre pericolele ultrasunetelor.  Examinarea Doppler poate fi potențial periculoasă, deoarece undele ultrasonice utilizate în ea au energie ridicată și pot deteriora țesuturile cu expunere prelungită.  Prin urmare, utilizarea tehnicilor Doppler este limitată în practica obstetrică și în studiul vaselor cerebrale prin accesul orbital. Aceasta nu înseamnă că aceste studii nu ar trebui efectuate.  Modul optim de radiație cu ultrasunete este pur și simplu selectat și aceste studii nu sunt efectuate inutil.

Tipuri de ultrasunete și pregătire recomandată

Pentru efectuarea ultrasunetelor vaselor capului și gâtului, nu este necesară o dietă specială.  Este necesar să excludeți cafeaua și ceaiul foarte puternic în ziua efectuării ultrasunetelor.  De asemenea, dacă este posibil, este mai bine să nu luați niciun medicament care să afecteze tensiunea arterială.  Utilizarea acestor medicamente poate distorsiona grav măsurătorile efectuate în timpul ultrasunetelor vaselor capului și gâtului.  Acest lucru se datorează capacității acestor medicamente de a afecta debitul cardiac și tonusul vascular.

O ultrasunete a glandei tiroide nu necesită nicio pregătire, deoarece glanda tiroidă este situată foarte aproape de senzor și teoretic, doar o cantitate excesivă de țesut subcutanat gras poate interfera cu vizualizarea.

Ecocardiografia (ultrasunetele inimii) nu necesită întotdeauna pregătire.  În majoritatea cazurilor, ecografia cardiacă se efectuează transtoracal de la accesul apical și parasternal.  Uneori, atunci când efectuați ultrasunete ale inimii, trebuie să recurgeți la utilizarea unor abordări suplimentare: suprasternal și subcostal.  Cu acces subcostal, camerele inimii sunt vizualizate prin lobul stâng al ficatului, care servește drept fereastră cu ultrasunete.  În acest caz, va fi util dacă pacientul, în special cel obez, a aderat la foame timp de 12 ore înainte de studiu și nu a mâncat alimente care provoacă balonare.

Ecografia abdominală are cele mai stricte cerințe de pregătire.  Motivul acestor cerințe constă în faptul că ansele intestinale care conțin gaze complică foarte mult studiul și uneori îl fac imposibil.

Ecografia rinichilor se efectuează pe stomacul gol, urmând o dietă fără zgură timp de câteva zile.  O afecțiune importantă este o vezică plină.  Astfel de cerințe sunt asociate cu faptul că, în timpul studiului rinichilor, uneori devine necesar să se efectueze un studiu din diferite abordări pentru o vizualizare mai detaliată.  Prezența gazului în intestin va face dificilă ecografia rinichilor, în special a rinichiului stâng, care nu are aceeași fereastră cu ultrasunete ca ficatul.  Ecografia ureterelor este în general imposibilă în prezența gazului în intestin.

Ecografia arterelor renale (vasele renale) trebuie efectuată pe stomacul gol cu ​​o dietă preliminară fără zgură.  Dificultăți apar de obicei cu vizualizarea orificiului arterei renale, unde sunt concentrate principalele procese patologice.  Arterele renale sunt bine proeminente la pacienții slabi, dar cu o bună pregătire pot fi vizualizate la majoritatea persoanelor bine hrănite.  Depinde în egală măsură de pregătirea și experiența medicului.

Ecografia ramurilor viscerale ale aortei abdominale se efectuează cu pregătire preliminară din aceleași motive ca și pentru ultrasunetele arterelor renale.

Ecografia vezicii urinare se poate face numai atunci când vezica este plină, deoarece condiția principală pentru vizualizare este prezența unui mediu de conducere a sunetului, al cărui rol îl joacă urina.  Este foarte important să beți apă cu 40-60 de minute înainte de test pentru a crește rata de filtrare a urinei în rinichi.  Acest lucru este necesar pentru a urmări emisiile de urină prin orificiile ureterale.  Urmărirea acestor emisii este una dintre cele mai importante sarcini în diagnosticul nefropatiei obstructive.

Ecografia vaselor extremităților superioare și inferioare nu necesită nicio pregătire.

Ecografia articulațiilor nu necesită niciun fel de pregătire.

Ecografia glandei prostatei se efectuează pe o vezică plină.  Adică, pentru pregătire, trebuie să beți aproximativ 1 litru de apă cu 1 oră înainte de studiu.  Această cerință este necesară nu numai pentru efectuarea ultrasunetelor prostatei prin abdomen, ci și pentru examinarea transrectală, întrucât, în orice caz, înainte de a începe un examen transrectal, este necesar să se evalueze vezica urinară prin abdomen.  Cu examinarea transrectală, este uneori necesară efectuarea unei clisme de curățare preliminare.  Acest lucru se datorează faptului că, în unele cazuri, fecalele interferează cu trecerea normală a fasciculelor de ultrasunete.

Ecografia în timpul sarcinii nu necesită nici o pregătire.