ENDOSCOPIE

Endoscopia (din grecescul endon – inside și skopeo – looking, exploring) este o metodă de examinare a organelor interne utilizând sisteme optice și de iluminare – endoscope.

Un specialist cu experiență din Centrul de terapie laser INCOMED, având echipamentele cele mai moderne și de încredere și instruit în clinici străine, va efectua un astfel de studiu la un nivel profesional înalt – și dacă există o problemă, aceasta o va detecta în stadiul incipient și va lua măsurile necesare în timp.

Cine are nevoie de diagnostic endoscopic

Pacienții sunt de obicei îndreptați pentru examinare endoscopică de către un medic generalist, gastroenterolog, urolog sau pneumolog.  De asemenea, alți specialiști apelează uneori la această metodă pentru a clarifica diagnosticul.  De exemplu, otorinolaringologi, deoarece o serie de boli ale organelor ORL pot fi asociate cu patologia tractului gastro-intestinal superior.

De asemenea, pacientul poate fi supus unui examen endoscopic pe baza propriilor reclamații sau în scop preventiv.  Conform standardelor moderne, se recomandă efectuarea examinării părților superioare ale tractului digestiv (EGD) cel puțin o dată pe an, colonoscopie o dată la 3 ani. Dacă pacientul are peste 40 de ani, diagnosticul endoscopic trebuie efectuat ca element al examinării medicale. Datorită unor astfel de examinări periodice este posibilă identificarea formațiunilor benigne și maligne ale tractului digestiv în etapele incipiente, când este posibilă îndepărtarea nu numai chirurgicală, ci și endoscopică a majorității tumorilor, păstrând în același timp organul;  în timp ce procentul de recuperare, desigur, este mult mai mare decât în ​​tratamentul formelor avansate.

Simptome precum discomfort în cavitatea abdominală, discomfort asociat alimentației, arsuri la stomac, eructații, tulburări de scaun, impurități patologice în scaun (sânge, mucus, puroi) și altele pot deveni motive serioase pentru examinări endoscopice neprogramate.

Gastroscopia este un diagnostic precoce al inflamației, diagnosticul diferențial al neoplasmelor benigne și maligne ale stomacului, detectarea sursei de sângerare gastrică.

Gastroscopia în clinica noastră este efectuată de un endoscopist de cea mai înaltă categorie, cu o experiență practică extinsă.

Endoscopul digital ultra-precis oferă imagini cu detalii ridicate ale mucoasei tractului gastro-intestinal și ale modificărilor sale de suprafață.

Procedura se efectuează strict pe stomacul gol. Cu 2-3 zile înainte, este interzis să luați mâncare prăjită, sărată sau picantă, precum și alcool. După examinare, pacientul poate mânca în 1,5-2 ore, dar nu mânca în exces.

Este recomandat pacienților cu boli ale tractului gastrointestinal, pacienților ale căror rude au suferit de boli oncologice ale sistemului digestiv, precum și celor care au luat anumite medicamente de mult timp.

În timpul procedurii, mucoasa tractului gastro-intestinal este mărită optic de aproximativ 150 de ori, ceea ce face posibilă diagnosticarea bolilor oncologice în primele etape.

Colonoscopia vă permite să diagnosticați boala intestinului încă de la început, în stadiile incipiente, când nu există simptome pronunțate, evitând astfel complicații grave.

Este prescris pentru a clarifica diagnosticul pentru astfel de simptome, cum ar fi: tulburări de scaun, sânge, mucus sau puroi în fecale, durere în colon, anemie, scădere în greutate cu o dietă normală etc. Datorită calificărilor ridicate ale personalului nostru și a celor mai noi echipamente, această procedură „neplăcută”  efectuată cât mai confortabil posibil.

Doar în centrul nostru procedura este nedureroasă, cu utilizarea anesteziei moderne, fără complicații și consecințe.

Colonoscopia se efectuează la programare, exclusiv pe stomacul gol.  Pentru ca rezultatele să fie fiabile, este necesară o pregătire adecvată pentru procedură.

În termen de 30-40 de minute veți primi o descriere detaliată a rezultatelor cercetării și puteți obține o programare cu un medic pentru a elabora un program de tratament.

Cistoscopia vezicii urinare este un examen endoscopic, adică o examinare vizuală a pereților uretrei, a vezicii urinare și a ieșirilor ureterale utilizând optică pentru a identifica patologia.  Este o procedură de diagnostic, dar face posibilă țintirea eșantionării biomateriale (biopsie simultană) atunci când sunt detectate focare patologice, se administrează medicamente.

Studiul permite nu numai să inspecteze cavitatea vezicii urinare, ci și să evalueze separat funcțiile fiecărui rinichi în funcție de natura descărcării de la ureterele drept și stâng, deoarece acestea se deschid în vezică și sunt bine vizualizate în timpul procedurii;  poate fi folosit ca metodă auxiliară pentru diagnosticarea prostatitei, adenomului și adenocarcinomului prostatei – astfel indicațiile medicale pentru cistografie sunt destul de largi.

Pentru procedură, se utilizează un endoscop flexibil – un tub subțire mobil realizat din material polimeric cu optică și o lampă la capăt.  Dispozitivul urmează curbele corpului și, prin urmare, poate pătrunde cu ușurință în locuri greu accesibile, ceea ce face examinarea destul de informativă.

Această metodă vă permite să minimizați rănile și să eliminați durerea în timpul procedurii.

Examinările sunt de scurtă durată, dar trebuie avut în vedere faptul că durata fiecărei proceduri este individuală și depinde de o serie de factori.

Examinările endoscopice sunt efectuate la Centrul de terapie laser INCOMED şi pentru tratament medical folosind sisteme endoscopice video digitale.