Fast food, chipsuri, pizza – delicioase, dar dăunătoare

fastfood

Rețeaua McDonald’s (sistem de fast-food) există peste tot în lume.  Scopul său este de a oferi suficientă hrană bogată în calorii în cel mai scurt timp posibil pentru a satisface foamea.  În mod natural, mâncarea rapidă nu ar trebui să fie zilnică, în acest caz este dăunătoare sănătății, perturbând metabolismul grăsimilor și al carbohidraților.  Acest lucru poate duce la obezitate și la dezvoltarea sindromului metabolic, unde creșterea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge se adaugă obezității.

Nutriția corpului unui copil în creștere ar trebui să fie echilibrată în proteine, grăsimi și carbohidrați, să conțină o cantitate suficientă de fibre, vitamine și minerale.  Din păcate, sistemul de fast-food nu poate asigura acest lucru, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie baza alimentelor pentru copii.  Dar interzicerea categorică a copiilor de a vizita McDonald’s este să primești o reacție negativă.  Prin urmare, dacă un copil mănâncă la McDonald’s o dată pe lună, nu va exista niciun rău sănătății sale, desigur, dacă nu suferă de patologie cronică a tractului gastro-intestinal.

Medicii pediatri spun: luarea unui copil la unitățile de fast-food nu trebuie să fie mai devreme de 4 ani și nu mai mult de o dată sau de două ori pe lună.

Motivele pentru care copiii adoră mâncarea rapidă sunt evidente pentru specialiști: mâncarea rapidă are un aspect atractiv (luminos, în pachete colorate), are un gust pronunțat, care se realizează prin suplimente nutritive, iar psihicul copilului este reglat pentru a primi plăcere de moment.  Un adult poate lua o decizie în cunoștință de cauză și poate refuza plăcerea, dar un copil nu poate – din motive fiziologice.  În plus, vizitele comune ale adolescenților la unitățile în care se oferă fast-food este o modalitate de comunicare, este la modă etc.

Rău pentru cap și stomac

Yakov Novoselov, director al Centrului Federal Siberian pentru Nutriție pentru Sănătate, expert în organizarea și desfășurarea examinărilor sanitare și epidemiologice, membru al Asociației Naționale a Nutriționiștilor cu privire la pericolele alimentelor de tip fast-food:

una dintre caracteristicile acestor produse este prețul lor scăzut și gustul, aspectul, mirosul atractiv.  Cu toate acestea, acest lucru se realizează adesea prin utilizarea unor progrese în industria chimică (arome, arome, emulgatori etc.) și un conținut ridicat de grăsimi, care contribuie la apariția satisfacției alimentare.  Sunt adesea folosiți înlocuitori ieftini pentru materiile prime naturale, sănătoase.  Multe mese de tip fast-food conțin o cantitate imensă de calorii „goale”, ceea ce poate duce la excesul de greutate.

Desigur, folosind în mod constant astfel de produse, noi, la rândul nostru, „jefuim” corpul.  Și, fără îndoială, se va răzbuna mai devreme sau mai târziu.  Deja astăzi, OMS asociază peste 40% din toate bolile cu malnutriție necorespunzătoare.  Copiii sunt deosebit de vulnerabili în această privință, deoarece corpul unui copil în curs de dezvoltare este mai susceptibil la factorii adverse.  Alimentația necorespunzătoare poate provoca diferite boli ale sistemului cardiovascular, ale tractului gastro-intestinal.

Nu întâmplător pediatrii recomandă cu tărie să nu striceți copiii cu mâncare rapidă.  Dacă mai devreme se credea că obezitatea infantilă este o „boală americană”, acum statisticile arată că în ultimii ani numărul persoanelor diagnosticate cu obezitate a crescut constant, relatează NOI.md.

În plus, conform Strategiei Naționale de Sănătate Publică, fiecare al doilea rezident al Moldovei este obez sau supraponderal.  Numărul copiilor cu boli endocrine crește semnificativ de la an la an.  „Avem copii obezi.  Acest lucru ar trebui să ne preocupe pe toți, deoarece problema mâncării rapide este direct legată de sănătatea tinerei generații ”, spune șeful secției de sănătate a primăriei Chișinău, Mihail Moldovanu.

Statisticile arată că în 2010-2012 în municipiul Chișinău, procentul copiilor obezi a crescut de la 0,3% la 0,4%.  Dacă în 2010 diagnosticul de obezitate a fost înregistrat la 592 de copii, atunci anul trecut această cifră din capitală a crescut la 766 de cazuri.

 „Singura țară care a redus incidența obezității în rândul adolescenților este Franța.  Francezii au lansat un program guvernamental special.  În cadrul său, toate distribuitoarele automate școlare care vând chipsuri și sifon au fost lichidate.  Dar cel mai important lucru este că am organizat sesiuni de instruire despre cultura alimentară pentru adolescenți și părinți.  Școlarii au fost examinați în mod regulat de un medic, psihologi, nutriționiști și endocrinologi au lucrat cu ei.”

Astfel, peste 3 ani, rata obezității în Franța a scăzut.

Nutriționiștii spun că alimentele rapide sunt pline de grăsimi artificiale, bogate în zahăr, îndulcitori și aditivi alimentari, iar pancreasul delicat al unui bebeluș nu le poate rezista.  Drept urmare, copiii suferă de boli de inimă, diabet, dislipidemie, sindrom de apnee în somn, artrită;  mâncarea rapidă poate provoca probleme de respirație, chiar și un accident vascular cerebral etc.

ChipsSă fim atenți la ceea ce mănâncă acum copiii noștri. Privind copiii de pe stradă, puteți vedea că țin chipsuri și biscuiți.  Mai mult, aceștia sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani și adesea de 2-3 ani.  Astfel de copii sunt mai predispuși la reacții alergice, deoarece chipsurile și biscuiții sunt prăjiți în ulei.  În timpul procesului de prăjire, se produce acrilamidă, o substanță chimică care are un efect cancerigen.  De asemenea, toate aceste produse conțin o cantitate mare de grăsimi, îndulcitori, condimente, sare, aditivi chimici.  Toate aceste componente, în mod natural, nu au cel mai bun efect asupra corpului copilului, ci doar îl aștern.  Astfel de produse conțin, de asemenea, glutamatul monosodic care îmbunătățește aroma.  Dacă luăm, de exemplu, nuci, care sunt, de asemenea, foarte des cumpărate de părinți pentru copii, ele însele sunt un produs petrolier și, dacă sunt prăjite suplimentar în ulei, atunci conținutul de grăsimi al acestui produs crește de mai multe ori.  Și utilizarea unor astfel de produse provoacă tulburări acute de stomac și intestine.  Și acest lucru se manifestă nu numai prin simptome de moment sub formă de vărsături și diaree, ci și prin consecințe pe termen lung – tulburări în activitatea pancreasului.

Încă foarte des, copiii folosesc aceste produse pe stradă cu mâinile nu complet curate, care sunt pline de infestări helmintice, care creează, de asemenea, o mulțime de probleme.  Produsele din ambalaje luminoase sunt o mare de conservanți într-o sticlă, pot acționa ca un drog, pot crea dependență și, ca rezultat, supraponderal.  Mulți părinți se plâng că copiii lor cresc infantil, parcă ușor inhibați, fără interes pentru viață.  Toate acestea sunt cauzate de conservanții care se acumulează în corpul copilului.  Jetoanele sunt tabu.  Sunt umplute cu chimie, uleiuri de origine necunoscută, sare.  Un exces de sodiu este foarte periculos pentru corpul copilului.

Ce ar trebui să facă părinții?

semiaPentru a preda mâncarea potrivită este necesară nu numai pentru copii, ci mai ales pentru părinții lor.  Idealul comportamentului alimentar este stabilit în familie, iar alimentația sănătoasă ar trebui să fie regula pentru toată lumea.  Dacă un copil mănâncă alimente sănătoase acasă, atunci chiar și în adolescență îi va da preferința, chiar dacă ajunge să cunoască mâncarea rapidă împreună cu un grup de colegi.

Desigur, părinții vor trebui să facă niște sacrificii: de exemplu, pentru a rezista la tantrumile unui copil care într-un supermarket cere să-i cumpere ceva sau își trage mama de mână când vede un semn luminos al unei cafenele de tip fast-food.

În niciun caz nu ar trebui să urmați exemplul, să cumpărați alimente deliberat dăunătoare pentru copilul dvs. pe principiul „doar tace”.  Trebuie să arătați o anumită rigiditate, altfel veți deveni ulterior un obiect de manipulare de către copil.  Dar o interdicție absolută este, de asemenea, dăunătoare (pe principiul atractivității unui fruct interzis).  Prin urmare, mâncarea rapidă este permisă ocazional, ca recompensă, dar în orice caz cu condiția că este vorba de fast food.