SEXOPATOLOGIE

SEXOPATOLOGIA (sex + patos grecesc – sentiment, experiență, suferință, boală + logo-uri – predare, știință) este un domeniu al medicinei clinice care studiază tulburările sexuale și dezvoltă metode de diagnostic, tratament și prevenire a acestora.

Sexologia studiază în primul rând aspectele funcționale, emoționale, personale, social-adaptive ale tulburărilor sexuale, care constituie principalul grup de patologie din sfera sexuală.

Se bazează pe o abordare interdisciplinară, în timp ce în diagnostic, se bazează pe urologie, ginecologie, andrologie, endocrinologie, neuropatologie, psihiatrie.

Sexopatologia generală studiază legile de bază ale raportului și diferențierii sexelor, fundamentele anatomice și fiziologice ale sferei sexuale și ale sexualității, raportul dintre norma și patologia dorinței sexuale, direcția și satisfacția reciprocă a nevoilor sexuale.

Sexopatologia privată studiază boli specifice însoțite de funcții sexuale afectate, metode de tratament și reabilitare pentru o anumită boală, luând în considerare caracteristicile psihosexuale specifice ale personalității pacientului.

Problemele legate de sfera sexuală pot fi întâmpinate de fiecare persoană într-un anumit stadiu al vieții sale.  Adesea, particularitățile educației formează incorect o atitudine față de o viață sexuală normală și, în plus, provoacă diverse tulburări sexuale.  Un rol important în procesele dureroase „stagnante” îl joacă ignoranța în problema sexuală sau „analfabetismul sexual”.  Prin urmare, este important să știm cu ce probleme se confruntă sexologia și sexopatologia.

Există următoarele categorii de tulburări sexuale:

  • Tulburări ale dorinței sexuale
  • Tulburări de excitare sexuală
  • Tulburări ale orgasmului
  • Tulburări sexuale dureroase

Cea mai frecventă tulburare la bărbați este tulburarea de excitare sexuală sau impotența, asociată nu cu cauze organice (adică cu orice boală), ci cu cauze funcționale (psihologice).

Femeile au, de asemenea, multe probleme în viața lor sexuală.  Cea mai frecventă plângere cu care femeile merg la medic este lipsa de satisfacție sexuală (anorgasmie, frigiditate).

Tulburările dorinței sexuale se pot manifesta sub mai multe forme.  Cu dorința redusă, nu există nicio dorință de a fi activ sexual și persoana evită actul sexual, deși un medic ar putea ajuta la depășirea acestor tulburări.

Dacă o persoană nu își poate rezolva singură problemele, atunci trebuie să contactați un specialist.

 Un medic sexopatolog  de la Centrul de terapie laser INCOMED  terapeut sexual de la Centrul primit pentru terapie cu laser vă poate ajuta.  Este recomandat să-l vizitaţi împreună, adică  ambii parteneri.  

Pe parcursul tratamentului, medic sexopatologul va explica pacientului ce fel de tulburare mintală a cauzat o scădere a dorinței sexuale și cum poate fi corectată, precum și va oferi recomandări pe baza fiecărui caz specific.

Așa cum nu există doi oameni complet asemănători, nu există două cazuri complet identice ale bolii.  În fiecare caz, acest lucru se decide individual.